Absolute grenzen maar vaker is het een grijs gebied

Vandaag vroeg ik mijn dochter hoe zij zich voelde op een koude, regenachtige dag als vandaag. Ze antwoordde dat ze zich onverschillig voelde en minder vrolijk. Veel mensen ervaren dit zo en voelen zich eenzaam, somber en hebben minder energie. Dat gevoel wordt extra gekleurd en als ballast bij je gedragen door de verwachtingen die jij jezelf oplegt. Wat hierbij kan helpen is je grenzen beter leren aanvoelen en deze op een liefdevolle manier leren bewaken. Wat betekenen deze dagen voor jou? Welke herinneringen roepen ze bij jou op?

Afhankelijk van de samenstelling van het gezelschap kostte Kerst mij in het verleden veel energie, het zoog me leeg. Ik vierde het dan vanuit plichtsgevoel en dienstbaarheid. Mij viel de negatieve energie die er heerste zwaar. 
De opleiding Body Mind Release therapie heeft mij inzicht gegeven dat mijn natuurlijke bescherming destijds was verdwenen waardoor ik openstond voor deze negatieve energieën, dit zorgde voor extra ballast. De gevoelens die dit opriep zoals zelfverwijt en schuld zorgden ervoor dat ik onbewust over mijn grenzen heen liet gaan. Ken jij jouw grenzen? Bewaak jij ze?

Beperkende gevoelens kunnen het aangeven van je grenzen bemoeilijken bijvoorbeeld
💎 de ander willen plezieren
💎 angst voor afwijzing 
💎 niet anders willen zijn dan anderen

Of je kritische oudermodus kan je in de weg staan middels zelfverwijt en zelfafwijzing bijvoorbeeld
💎 vinden dat je faalt
💎 vinden dat je egoïstisch bent
💎 schuldig voelen omdat je niet aan de verwachting van de ander voldoet

In deze maatschappij hebben wij niet geleerd om je eigen belang te verkiezen boven de verwachting van een ander. Maar als jij je grenzen aangeeft en bewaakt zullen mensen steeds minder geneigd zijn om erover heen te gaan. 

Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat je merkt dat mensen je grenzen accepteren en dat zorgt voor o.a.
💎 zelfvertrouwen 
💎 meer energie
💎 tevredenheid 
💎 minder stress


Dat klinkt eenvoudig maar hoe kun je dit nou leren als je nog niet eens voelt waar jouw grenzen liggen?
Hier volgen mijn tips:
💎 luister gedurende de dag naar je gevoel, vraag wat er speelt in jou als je onrust of onvrede voelt. Neem even de tijd en ga naar je binnenwereld. 
💎  als je merkt dat je over een grens bent heen gegaan, kom er op terug zonder oordeel. Wees eerlijk en praat alleen vanuit jouw gevoel.
💎 als je wordt geconfronteerd met een voorstel of verwachting waarbij jij niet weet hoe jij je daarbij voelt, neem de tijd en wees eerlijk. Zeg dat je even tijd nodig hebt om voor jezelf de zaken op een rij te zetten en dat je er op een later moment op terug komt. 
💎 wees lief voor jezelf. Word je bewust van het stemmetje dat kritisch op jou is. Die je schuldig laat voelen. Zeg tegen jezelf, oké ik voel me nu schuldig maar ik mag kiezen voor mezelf. Niemand heeft er wat aan als ik me... bijvoorbeeld opgejaagd voel... of onheus laat bejegenen...
💎 mocht iemand ondanks al het voorgaande over je grenzen heen blijven gaan, loop dan gewoon weg. De boodschap is dan duidelijk.

Wanneer je hier grotere stappen in wilt maken of hierin niet wilt blijven vastlopen, neem gerust contact met mij op om te zien wat ik voor jou kan betekenen. We kunnen vrijblijvend een kennismakingsgesprek hebben waarna je rustig kunt luisteren naar je gevoel of ik de juiste persoon ben om jou te begeleiden in dit proces. 💖✨

Ondanks de donkere dagen een lichtpuntje vanuit mijn hart,
Liefs Kirsten 

life coaching & therapie regio 's-Hertogenbosch
Keuze Vrij bij Mij
 Privacybeleid  
 Cookies 
 BTW-id NL003898484B72 
 KVK 83963464
Chat openen
Gratis tips en/of ondersteuning via chat
Hier help ik je gratis met tips en/of ondersteuning via chat