Het meditatieve effect van dansen

Van nature wilt de mens instinctief bewegen op muziek. Het werkt ontspannend, helend en meditatief. Toch zie je vaak een verschil tussen de impulsieve reactie op muziek van kleine kinderen en de opgroeiende mens. Het komt geregeld voor dat we door bepaalde omstandigheden, door de levensjaren heen, geconditioneerd zijn. We zijn daardoor gevoelig geworden voor de afkeurende blik van anderen. Het onschuldige van het pure kind is vervangen door schaamte en ego.

Wanneer het je lukt om desondanks je Mind uit te schakelen bij het luisteren van muziek die jou roert dan neemt je lichaam het over. Je staat in contact met je Body. Deze overgave aan de muziek, kan jou zelfs in meditatieve staat brengen.

Deze staat van bewustzijn heeft voordelen zoals dat je in het hier en nu bent, dat je innerlijke rust en stilte ervaart en je je intens gelukkig voelt.

Geen wonder dat ik als klein meisje vol overgave op de muziek van Andreas Vollenweider danste. 

Mijn moeder genoot van mijn pure onschuld en meende dat ik bewoog als de eeuwenoude tempeldanseressen. Maar als Hoogsensitief kind voelde ik alle energieen om mij heen en met mijn beperkende overtuigingen was ik daardoor al snel overbewust van mijn omgeving. 

Mijn moeder haalde mij over om deze intuïtieve dans ten tonele te brengen tijdens de weekafsluiting van school. Op de dag zelf, maakte mijn puurheid en liefde voor de dans, plaats voor schaamte. Ik voelde alleen nog maar angst voor de zichtbaarheid, voor de mogelijke afkeurende blikken en voor al de eventuele oordelen.

Maar ik stond er hoor. Het duurde even, ik gaf me over aan de muziek en de tijd en ruimte stonden even stil. Ik was in een meditatieve staat en danste de sterren van de hemel. Achteraf vertelde mijn moeder dat het publiek ook in een meditatieve staat van bewondering naar me stond te kijken.

Uiteindelijk heb ik op diverse danslessen gezeten, zoals klassiek ballet, jazz ballet, buikdansen maar mijn voorkeur had toch wel dansen op gevoel. Ook bezocht ik de rolschaatsdisco en later werd dat de kinderdisco en nog wat jaartjes later het echte uitgaansleven. Maar ondanks mijn liefde voor dansen en de danslessen, belemmerde het mogelijke oordeel van anderen mij. Mijn beperkende overtuigingen zaten mij in de weg. Ik durfde niet vrijuit te genieten.

Rond mijn zeventiende kreeg ik de kans om met mijn jeugdliefde op vakantie te gaan naar Aruba. 

Op het eiland gingen we op stap en het uitgaansgebied daar was geliefd bij homofiele jongemannen. Deze jongemannen durfden zichtbaar te zijn, ze omarmden hun anders zijn. De manier van bewegen op muziek was krachtig en expressief. Ik bewonderde hun zichtbaarheid en het  durven loslaten van afkeuring en oordelen van andere mensen. Die bewustwording in combinatie met de vakantiesetting waar niemand mij verder kende, gaf mij de moed om mij over te geven. Het lost te laten en mijn bewegingen tot expressie te brengen. Sindsdien durfde ik weer echt te dansen!

Als je dit zo hoort dan zul je begrijpen dat de externe omstandigheden invloed hadden op hoe ik mij voelde. Ik ervaarde continue angsten. Dit sluimerde door terwijl ik werkte aan mezelf en het leven tegenslag bleef bieden. Ik bevond me in een slachtoffer rol. Ondanks mijn overtuiging dat wat je meemaakt een levensles is voelde zelfs iets kleins loodzwaar en het overkwam mij allemaal. Tot ik zelfs in een burn-out kwam. 

Het dansen werd zelfs een verslaving, een vlucht uit mijn werkelijkheid. Elk weekend moest ik op stap. Al moest ik alleen gaan, het was een onbeheersbare drang. Ik vond dat ik het nodig had om al mijn stress van me af te gooien. 

Dance like nobody's watching

Ik ging nog een stapje verder en ging betaald dansen in clubs en op feesten. Niet alleen omdat ik het financieel gezien goed kon gebruiken maar ook omdat ik niet meer dat lieve meisje wilde zijn. Het meisje dat alles deed voor bevestiging. Ik probeerde mij te ontdoen van de rol die ik op mij had genomen. Echter nu kreeg ik de bevestiging op een andere manier, het was simpelweg verplaatst.

Het was de goedkeuring van het mannelijke geslacht dat ik nodig had. Ondanks dat ik heel onafhankelijk leek, bleek ik emotioneel afhankelijk van deze bevestiging.

Wanneer je jezelf afhankelijk opstelt betekent dat je jouw gedrag en keuzes laat afhangen van wat de ander ervan vindt. Je gemoedstoestand is afhankelijk van externe omstandigheden zoals bijvoorbeeld:

💎 Kritiek op jezelf betrekken

💎 Bang voor afwijzing

💎 Blijvend bevestiging zoeken bij bijvoorbeeld bepaalde type mannen/ vrouwen

💎 Pleasegedrag

💎 Te loyaal zijn aan anderen

💎 Niet voor jezelf durven kiezen

Een gevolg is dat mensen over jouw grenzen heen gaan. Ik wist niet eens waar mijn grenzen lagen. Mijn gevoel was ver weg gestopt, ik was volledig uit verbinding met mezelf waardoor ik een altijd aanwezige eenzaam voelde. Eigenlijk meende ik dat ik grenzen aan kon geven want op zo’n moment werd ik heel fel. Achteraf gezien, weet ik dat dat het moment was dat er al teveel over mijn onbewuste grenzen heen was gegaan, waardoor de bom barstte.

Op dat moment ben ik bij een psychotherapeut gekomen die mij met behulp van focussen opnieuw heeft leren voelen. Mijn gevoel leerde steeds meer te vertrouwen op de nieuwe verbinding die we maakten tussen mijn body en Mind. Steeds terugkerende situaties (triggers) leken als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Ik vond rust in mijzelf. Angsten die ik altijd had voor de buitenwereld, dat onbestemde gevoel in mijn buik, het ging steeds beter.

En daar kwam de prachtige kinderwens. Het geluk leek met ons want na het besluit was het meteen raak. 

In de loop der jaren merkte ik echter dat werkelijk verbinding maken nog steeds lastig was voor mij. Ik heb er toen nog meer aan gewerkt maar het heeft de relatie tussen mij en mijn partner niet meer kunnen redden. Toen wij besloten uit elkaar te gaan, kwam ik in een diep dal. Dat dal was als een diamant voor mij. Ik heb dit aangegrepen als een groeikans.

Het ging goed en er wakkerde een vlammetje aan met de wens om anderen te begeleiden vanuit mijn ervaring. Ik wist hoe het moest, ondanks de ogenschijnlijke uitzichtloosheid was het me gelukt. Ik kreeg de behoefte om vanuit mijn creatie-kracht en authenticiteit anderen te inspireren en motiveren om samen in verbinding te vertrouwen op het manifesteren van een nieuwe en magische toekomst en het leren kennen van jouw ware zelf. 

Hierdoor ben ik diverse methodes gaan bestuderen zoals NLP, focussen en de Body Mind Release methode. Wat me nog meer inzichten heeft gegeven, waardoor ik naar mijn gevoel kan luisteren en ik heb geleerd hoe het brein werkt. Waarmee ik beperkende gevoelens en overtuigingen heb kunnen loslaten en positieve gevoelens heb kunnen terughalen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer emotioneel afhankelijk ben. Ik heb zelfliefde, maak verbinding met mezelf en anderen en heb meer zelfvertrouwen. Ik ben niet meer op zoek naar de eeuwige bevestiging, alhoewel een compliment natuurlijk leuk blijft, ik heb het niet meer nodig. En dat is een heel belangrijk verschil!

Heken jij jezelf in mijn verhaal? Je leven wordt gekenmerkt door eenzaamheid, emotionele afhankelijkheid, externe omstandigheden die jouw gevoel bepalen, het jezelf wegcijferen en geen grenzen aangeven, angsten voelen voor het onbekende. Blijf er niet mee lopen. Het leven kan je zoveel meer bieden. 

Kijk mijn YouTube video’s met handvatten, abonneer je op mijn kanaal. Daar vind je al wat meditaties om innerlijke rust te ervaren, je intens gelukkig te voelen. En ik ga er zeker meer uploaden.

Dans met me mee in deze video ennnn... Dance like nobody is watching 🙂

Mocht je behoefte hebben aan meer, neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Mijn missie is jouw innerlijke geluk en dat is allemaal al in jou aanwezig!

Liefs,
Kirsten 💚
life coaching & therapie regio 's-Hertogenbosch
Keuze Vrij bij Mij
 Privacybeleid  
 Cookies 
 BTW-id NL003898484B72 
 KVK 83963464
Chat openen
Gratis tips en/of ondersteuning via chat
Hier help ik je gratis met tips en/of ondersteuning via chat