Streef naar progressie, niet naar perfectionisme

Het leven hoeft niet perfect te zijn om je gelukkig te voelen. Hoe geweldig perfectionisme ook klinkt, in realiteit kan het teweeg brengen dat je onder je kunnen presteert.

Tijdens de toetsen die ik afleg na elke studiedag voor de opleiding Psychosociale basiskennis, merk ik hoezeer ik ben gegroeid in het proces loslaten van de controle. De wens om alles perfect te doen. Ik merk om me heen nog vele gestreste medecursisten, die vaak de stof beter beheersen dan ik, zo constateer ik gedurende de dag. Vroeger zou ik er super zenuwachtig van worden als ik dat zou opmerken. Want dan had ik het blijkbaar niet perfect genoeg bestudeerd. Of ik was niet slim genoeg. Door me te realiseren dat ik zoveel progressie heb gemaakt, zorgt ervoor dat ik trots ben op mezelf. En ook heel dankbaar.

Als kind voelde het alsof het maken van fouten fataal zou zijn. Ik had de rol op me genomen binnen ons gezin, om het mijn moeder zo makkelijk mogelijk te maken.

Diverse ervaringen hebben mijn faalangst versterkt. Wanneer je denkt dat je geen fouten mag maken kun je daar ontzettend onzeker van worden. Tenslotte leer je juist van het maken van fouten. Het is een soort vicieuze cirkel. Door het vermijden van mislukkingen ga je onder je niveau werken of presteren. En dat zorgt voor de bevestiging van het ‘onzekere’ beeld dat je van jezelf hebt.
“Zie je wel, ik kan het niet!”

Net zoals ik toen ik een zanguitvoering had. Eigenlijk wilde ik helemaal niet meedoen. Maar het hoorde soort van bij de zangles die ik volgde. De zenuwen liepen hoog op van tevoren en toen bleek ik ook nog als eerste op te moeten. Ik dacht dat ik door het podium zou zakken! De trilling in mijn stem was goed te horen, ik hoorde het geluid dat met veel moeite uit mijn keel kwam. Ik zag de mensen pijnlijk naar me kijken, die hoopten dat ik snel uit mijn lijden verlost zou zijn. Voor mij was het geen les, maar een reden om op te geven.

Perfectionisme komt voort uit de drang te streven naar volmaaktheid. Het ontstaat door het verlangen om geen fouten te maken en daar erkenning voor te krijgen. Dit zorgt voor stress en onzekerheid. Wat zich weer kan uiten in slapeloosheid, depressieve gevoelens en zelfs een burn- out.

Toen ik een tijdje terug een dressuurwedstrijd zou gaan doen, had ik steeds meer spijt dat ik me had opgegeven. Liever had ik het moment dat ik gevoelsmatig zou moeten presteren vermeden. Ik wilde me eigenlijk niet eens opgeven maar had me over laten halen.
Onderweg naar de manege zat ik in de auto met mijn partner en dochter, ik was in mezelf gekeerd en voelde me heel erg onzeker en zenuwachtig. Tegenwoordig kan ik er beter mee omgaan en ging daardoor het gesprek aan over wat er in me omging. Ik vertelde over mijn kwetsbaarheid, angst om fouten te maken en waar dat gevoel/ noodzaak tot perfectionisme vandaan kwam. Op dat moment voelde mijn gevoel zich gehoord en erkend waardoor ik een innerlijke shift ervaarde.
Het gevoel werd ter plekke geïntegreerd en het zenuwachtige gevoel verdween.

Het proefje ging van start, ik presteerde naar mijn kunnen, ik genoot zelfs en ik was achteraf ook nog eens tevreden. Tijdens de prijsuitreiking leek ik zelfs te worden beloond voor mijn progressie in dit proces. Ik werd vierde! Wauw, hoe dankbaar ik me op dat moment heb gevoeld. Dit was mijn overwinning op mezelf. Ik heb deze groei te danken aan hard werken, bewustwording, verandering, mezelf bedanken en trotsheid uitspreken. Maar de grootste stappen heb ik gezet tijdens en na de Body Mind Release therapie die ik bij mezelf heb toegepast.

Faalangst en perfectionisme zijn nauw verbonden met elkaar. Beide zorgen ervoor dat je bezig bent met het oordeel van de buitenwereld. Tegenslagen maken je onzeker. Schaamte voert de boventoon. Het is verbonden met afwijzing van jezelf. Je zoekt bevestiging bij je omgeving, terwijl alles wat je nodig hebt al aanwezig is in jou. Jij bent het die jouzelf de erkenning die je nodig hebt zou moeten geven. Dat is het diepste verlangen wat er achter de behoefte aan waardering zit. Jij mag een plek hebben op deze aarde, ook jij bent van betekenis met jouw eigen kwaliteiten, authenticiteit, drijfveren en verlangens.
Een gevoel van erkenning zorgt voor een veilig gevoel. Om te begrijpen waarom jij deze bevestiging buiten jezelf zoekt is het van belang om te gaan onderzoeken welke ervaringen jou gekwetst en/ of getraumatiseerd hebben.

Door deze bewustwording van de beperkende gevoelens en overtuigingen, zul jij een leven kunnen gaan creëren dat jij werkelijk wilt en waar jij je gelukkig bij voelt.
Je zult progressie maken in dit proces. Keuzes maken vanuit verbinding met jezelf!

Om hier een start mee te maken is het van belang om bewust te gaan kijken naar hoe je tegen jezelf praat.
💎 Ben je streng, afwijzend, onaardig enz. tegen jezelf. Verander dit dan en geef jezelf een compliment dat je het hebt geconstateerd.
Dus heel belangrijk: baal er niet van maar draai het om.
Hoe meer je dit oefent, hoe beter het gaat en hoe eerder je het opmerkt zodra je jezelf afwijst.

💎 Check meerdere keren per dag bij jezelf in.
Hoe voel ik me op dit moment. Laat het er dan zijn. Erken het. Oké, ik voel me even teleurgesteld. Of… goed, ik merk dat er een traan bij hoort.
Wat voel ik in mijn lijf. Merk dat op. Geef het de ruimte zonder oordeel.

Op dat moment maak je connectie met jezelf. En hoe vaker je dit doet, hoe meer jouw innerlijke kind/ gekwetste stuk zich gehoord/ erkend voelt.
Luister bijvoorbeeld ook naar mijn Gekwetste innerlijke kind meditatie.

Mocht je behoefte hebben aan tips en/ of ondersteuning, wil ik je verwijzen naar het Whatsapp chat icon hier op de website waarmee je gratis ondersteuning kunt aanvragen. Of uiteraard via een DM op mijn Innerwishdom Facebookpagina. Wanneer je behoefte hebt aan een coachingstraject of Body Mind Release therapie, neem dan contact met me op.

Ik gun je veel zelfliefde en veel succes met jouw eigen proces.

Veel liefs,
Kirsten 💚
life coaching & therapie regio 's-Hertogenbosch
Keuze Vrij bij Mij
 Privacybeleid  
 Cookies 
 BTW-id NL003898484B72 
 KVK 83963464
Chat openen
Gratis tips en/of ondersteuning via chat
Hier help ik je gratis met tips en/of ondersteuning via chat